Portret de campion: George Preda, sportiv și antrenor de viitor

PREDA George DanielLa doar 24 de ani, George Preda și concurează, și antrenează la CS Târgoviște. Dublu campion național la 1.500 de metri (2009, 2010), Preda activează, de aproape un an, și la catedra de atletism a clubului nostru, pe care o împarte cu Desdemona Banu și Nicolae Guțoiu. “Vreau să descopăr un sportiv care să obțină rezultate mai bune decât am avut eu”, e deviza lui Preda, care inițiază 20 de copii, cel mai mic de 8 ani, în tainele atletismului. La început emoționat, Preda a devenit relaxat pe parcursul discuției și a dezvăluit lucruri interesante și momente prețioase din cariera de sportiv.

 • George, cum te simți ca antrenor la CS Târgoviște?
 • Am făcut acest pas în decembrie 2014. Antrenez copii, începători. E bine, ce să zic. Le spun copiilor să iubească atletismul, să aibă putere de sacrificiu, să renunțe la unele lucruri și să facă sport, că e foarte important.
 • Ce calități ar trebui să aibă un viitor atlet?
 • În primul rând talent… Apoi disponibilitate pentru sport, în general. Eu am copii mici, de clasa a doua sau a treia. În primă fază, ei vin să facă mișcare, să aibă condiție fizică, să consume energie. Abia de la 17-18 ani putem vorbi de performanță în adevăratul sens al cuvântului.
 • Să revenim la George Preda- sportivul. Când ai început atletismul? Și unde?
 • Acum zece ani am venit la atletism și vă spun sincer că am făcut-o din curiozitate. Am început la mine, la Slănic Prahova, cu profesorul Mușat. Erau niște selecții, se duceau toți copiii și am zis să mă duc și eu să văd despre ce e vorba.
 • Primele rezultate notabile?
 • După opt luni, am ieșit campion national la juniori III, în proba de 3.000 de metri. Apoi, în 2007, am venit la CS Târgoviște. La acea vreme era director Laurențiu Popescu. Nu înțelegeam eu prea multe, eram totuși mic, dar aveam dorință de afirmare și nu țineam cont de nimic altceva. Am schimbat antrenorul, am început să lucrez cu Nicolae Guțoiu.
 • …Și au venit titlurile la 1.500 de metri, probă care a devenit preferata ta.
 • Într-adevăr, în 2009, pe stadionul Dinamo, și în 2010, în sala din complexul Lia Manoliu, am ieșit campion al României la 1.500 metri. Un record al meu, la juniori, de 3 minute și 49 de secunde, e și acum în picioare. Cel mai important rezultat de pe plan national cred că e titlul din 2009. A fost primul meu titlu. În 2010 am fost la Mondialele din Canada.
 • Un obiectiv pe care încă nu l-ai atins e participarea la Jocurile Olimpice. Știm că îți dorești foarte mult, ca orice sportiv.
 • Așa este, dar să știți că într-o mare măsură m-am resemnat, vizavi de JO. În 2009 eram la opt secunde de barem. Mi-am făcut speranțe initial pentru 2012, apoi 2016, crezând că voi progresa și voi ajunge la timpul dorit. Nu s-a întâmplat asta, am stagnat, au fost și niște accidentări. E un capitol mai trist pentru mine.
 • Acum ești bine, refăcut?
 • Acum da. În vară am avut o entorsă la gleznă care mi-a dat planurile peste cap. S-a petrecut totul cu zece zile înainte de campionatele naționale. În 2016 am programate patru curse. Merg cu gândul să le câștig pe toate. Mă simt foarte bine acum.
 • Ce i-ar transmite antrenorul George Preda sportivului George Preda?
 • E o întrebare foarte grea. Cred că i-ar spune să muncească foarte mult, să fie corect, să aibă un caracter model. Așa, vizavi de antrenorat, cred că un tehnician trebuie să atragă sportivii.
 • Altă pasiune în afară de atletism?
 • Fotbalul… Rapidul. Am încercat și eu când eram mic, dar nu aveam condiții la Slănic. Sunt rapidist și aș merge după ei și în Liga a V-a. Am plâns pentru Rapid. Sunt unii care se schimbă, suporteri de rezultat. Eu nu mi-aș schimba niciodată echipa de suflet.

“Imi face plăcere să vorbesc despre unul dintre cei mai importanți sportivi ai clubului, actualmente antrenor in cadrul sectiei de atletism. Ma bucur ca s-a mers pe aceeași linie, de a aduce ca antrenori în club, foști sportivi, iar George face parte din categoria sportivilor care au aptitudini necesare pentru a deveni antrenori buni. Îl ajută exepriența ca sportiv, dorința de afirmare, dar mai ales preocuparea pentru specializare și perfecționare. A avut norocul de a lucra cu antrenori foarte pricepuți, atât la nivelul clubului, cât și la loturile naționale. Sunt convins că poate deveni un antrenor bun, cum sunt convins că încă nu și-a spus ultimul cuvânt ca sportiv. Îl apreciez pe George Preda și îl voi sprijini, așa cum am făcut și cu alți tineri antrenori, cum ar fi: Mihaela Sadoveanu, Cătălina Oprea, sau mulți alți colegi din fenomen” – Ciprian Prisăcaru, director CS Târgoviște

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here