Despre antrenorul de la secția noastră de judo, Ilie Torcică, nu se vorbește mult și se scrie rar. În presă apar, când și când, rezultatele sportivilor și uneori avancronicile competițiilor la care vor participa. Torcică a fost și rămâne modest: începe interviul cu mulțumiri adresate conducerii și abia spre final dă senzația că e relaxat și vorbește deschis despre eforturile pe care le-a făcut, găzduind zeci, sute de sportivi în propria-i locuință și punând sportul mai presus de orice. A început judo-ul în 1977, patru ani mai târziu a fost medaliat cu aur la tineret, iar din 1982 are amintiri de la primul și singurul European de judo organizat la Târgoviște. Am stat de vorbă o oră și a ieșit o poveste frumoasă, pe care o puteți citi mai jos, în continuarea seriei noastre de interviuri cu antrenorii de la club:
- Domnule Torcică, ați ajuns la CS în 2012, de la Oțelul, cu tot cu o grupă de judoka.
- Da, am luat decizia să vin la CS Târgoviște pentru că era imposibil să continuăm la Oțelul. Nu mai aveam posibilități deloc, pur și simplu. Am venit la CS cu 20 de sportivi, toți medaliați, la acea vreme, la competițiile naționale și internaționale. Am continuat activitatea și cred că am făcut o treabă bună.
- Puțină lume știe că dumneavoastră aveți o sală de atletică grea la parterul casei în care locuiți. Aici se pregătesc sportivii de la secția de judo a clubului și nu numai.
- Am preluat un model din Germania. În anul 2000 a fost gata sala. Cam șase ore pe zi sunt antrenamente, de luni până vineri, mă ocup în principal eu, dar mă ajută și soția. Judo-ul e religie in familia noastra, si fata, Adelina, are multe medalii. În week-end-uri suntem plecați la competiții. La noi vin și copii de cinci ani, ajung la ora 14, să zicem, mai stăm de vorbă o oră, iar apoi începem antrenamentele. Cu cei mai mari rezolvăm probleme de matematică. Vin și mulți părinți la noi, am amenajat o cameră ca un mini-sediu al clubului unde putem să discutăm liniștiți. Acolo avem și medaliile pe care le-am strâns de-a lungul timpului. Mulți mă întreabă de cheltuieli: când pornesc căldura sus, la noi în camere, pornesc și jos, în sală, să fie bine.
- Și matematică, și judo… Cum se împacă una cu alta?
- (Zâmbește). Să știți că la judo sunt numai pasionați ai științelor exacte. Mulți au ieșit campioni pe tatami și au fost olimpici la matematică. Judo și matematica fac front comun. Judo e un sport în care trebuie să gândești. Eu am făcut și fotbal, și handbal, am fost si la competitii organizate de ISU, dar judo are ceva aparte. Te ajută să treci peste toate problemele, să vezi lucrurile altfel…
- Cea mai bună performanță a antrenorului Ilie Torcică?
- La Oțelul Târgoviște, două medalii de aur la europene cu Gabi Munteanu, sportiv care a participat și la trei ediții ale Jocurilor Olimpice, la Sydney, Beijing și Atena. Munteanu a fost, probabil, cel mai bun sportiv pe care l-am avut. Îl recomandă și 17 titluri naționale, în total, plus participările de la europene și JO. Acum e în Anglia, dar îl așteptăm acasă, la CS. La CS Târgoviște, cele mai bune rezultate le-am avut cu Vali Negoescu, campion național și locul 5 la Europene.
- Cum decurge colaborarea cu Gabi Cărănescu la CS?
- Să știți că ne înțelegem foarte bine, formăm o familie. Gabi e un om deosebit. Derulăm o colaborare frumoasă și cu Romel Mușa, de la CSȘ, avem o Asociație Județeană de Judo, suntem bine. Pe vremurile astea, noi chiar nu avem probleme.
“În 2012 am fost inspirat să înființez secția de judo de la clubul nostru. Nu aș fi făcut-o dacă nu aveam certitudinea că va veni în acest proiect și profesorul Ilie Torcică. Avea nevoie de club, la fel cum noi aveam nevoie de dumnealui. A venit cu elan, cu profesionalism și cu dorința de a demonstra ca nu și-a spus ultimul cuvânt în judo. Respectat în lumea judoului, Ilie Torcică a introdus repede Clubul Sportiv Târgoviște pe harta judo-ului din România, prin rezultate importante pe plan național și internațional, dar și prin sportivii convocați la lotul național” – Ciprian Prisăcaru, director CS Târgoviște