INTERVIU. Laurențiu Popescu: Am luat CS-ul în 2005 de pe locul 470 în și l-am lăsat, în 2010, pe locul 26

10257044_1408480369432254_2736136979409846010_nDe numele lui Laurențiu Popescu (foto) se leagă ascensiunea Clubului Sportiv Târgoviște. Sau, mai frumos spus, Popescu poate fi considerat, pe bună dreptate, întemeietorul CS-ului modern. În 2005, când a ajuns în biroul de pe str. Câmpulung, profesorul de educație fizică și sport a găsit CS-ul într-o situație delicată. Pe locul 470 într-un clasament comasat al cluburilor, CS Târgoviște nu spunea mare lucru în sportul de performanță din România. La capitolul infrastructură, lucrurile stăteau și mai rău. Despre revitalizarea CS-ului, Laurențiu Popescu ne-a vorbit într-un interviu care vine în continuarea seriei dedicate antrenorilor și tehnicienilor noștri.

  • Domnule Popescu, ce ați găsit la CS Târgoviște în 2005?
  • Vă spun sincer, am găsit un club pe butuci. Sandu Marin fusese director al clubului, care cuprindea doar patru secții, atletism, lupte, box și… tenis de masă. În acea vreme, cu Nae Mărășescu șef la București, erau promovați mai mult oamenii din atletism. Ca să vă faceți o idee despre ce însemna CS Târgoviște acum un deceniu, bugetul anual era de 2.5 miliarde de lei vechi: 1 miliard erau salariile, iar în jur de 1.3 miliarde activitatea competițională. Ei bine, atletismul primea 1.1 mld, iar boxul, de exemplu, 30 de milioane de lei vechi anual!
  • Cum ați repus pe picioare clubul?
  • Întâi am reconsiderat politica secțiilor. Am renunțat la secția de tenis de masă. Eu veneam de pe o poziție de conducere la DJST și la final de an vedeam tot ce înseamnă raport de activitate și pe Direcție, și pe club. Secția de tenis de masă figura doar pe hârtie. Am înființat secția de tenis de câmp, și l-am cooptat pe singurul antrenor din Târgoviște cu acte în regulă, domnul Sorin Erlic. Apoi m-am orientat spre karate, decizie pe care o consider și astăzi cea mai bună din începuturile mele ca director la CS. Ca poziționare în România, am preluat CS-ul pe locul 470 și l-am lăsat pe 26.
  • De-a lungul timpului, secția de karate a adus o mulțime de medalii. Chiar dacă nu e sport olimpic și punctează doar pe jumătate.
  • Să știți că am avut mari probleme și discuții cu ceilalți antrenori. Că de ce dau la karate, că nu e sport olimpic. Dintr-un punct de vedere, era normal să apară astfel de discuții. Fiecare trage pentru secția lui. Karatiștii, însă, au un calendar competițional plin, atât pe plan intern cât și pe plan extern. La box sunt două CN anual, unul de tineret, altul de seniori. La karate îmi aduc aminte că am avut 80 de medalii în primul an de la înființarea secției. 80 de medalii la karate reprezintă echivalentul a 40 la un sport olimpic. Iar legat de oamenii pe care i-am adus, trebuie să îl felicit pe Ionuț Munteanu. Îndrăznesc să spun că este cel mai profesionist antrenor de la CS Târgoviște. De fiecare dată venea cu un raport complet, cu explicații pentru fiecare bănuț cheltuit.
  • Și dvs, ca și actualul director, Ciprian Prisăcaru, ați depus eforturi pentru reabilitarea sălii din centrul municipiului.
  • În 2006 am făcut un studiu de fezabilitate cu bani de la Minister. Aveam proiectul, aveam tot, doar că în acte erau niște neconcordanțe. S-a rezolvat situația abia în primăvara acestui an, și asta doar datorită lui Ciprian Prisăcaru. S-a pierdut mult timp, dar cred că dacă se va renova această sală, va fi o schimbare majoră pentru toată activitatea clubului CS Târgoviște. Noi nici n-am avut prea mult noroc, ca să mă exprim așa: fiecare ministru de la Tineret și Sport a tras pentru județul lui. Crin Antonescu a făcut baza de la Tulcea, Gingăraș – complexul de la Pitești, Melinte la Bacău și așa mai departe.
  • Cum vedeți viitorul CS-ului?
  • Trebuie să se investească în infrastructură, m-aș bucura să văd, în câțiva ani, o sală utilată la standardele actuale și un sediu modern pentru club. Apoi, trebuie să se umble puțin la baza de selecție. Sportivii trebuie să vină de la CSȘ Târgoviște, iar la CS să se perfecționeze. E foarte greu pentru oamenii de la club să facă și inițiere, și performanță. Ca să avem rezultate și mai bune, avem nevoie de un sistem piramidal funcțional. Ar trebui lăsate deoparte orgoliile și interesele personale.

“Nimeni nu are ce să îmi reproșeze din punct de vedere profesional. A fost o perioadă frumoasă pe care am petrecut-o la club, 2005-2010. Despre despărțirea de CS, nu mai comentez. S-a vorbit și scris mult la acea vreme” – Laurențiu Popescu, ex-director CS Târgoviște

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here