Portret de campion: Desdemona Ionescu, cel mai vechi angajat al clubului

Desdemona Ionescu e la CS Târgoviște din 1986. A fost legitimată ani buni la secția de atletism, iar după ce s-a retras din competiții a îmbrățișat cariera de antrenor. “Nu pot să zic că am avut realizări extraordinare ca sportivă, dar dacă aș lua-o de la început, tot asta aș face”, spune Desdemona, căreia emoțiile nu i-au dat pace deloc în timpul interviului pentru cstargoviste.ro. Deși a scos mulți campioni și se laudă cu medalii importante, niciodată nu i-a plăcut să fie în centrul atenției. Cu mici excepții, nici jurnaliștii nu au căutat-o. La televizor a apărut acum câțiva ani, pentru prima și – deocamdată – ultima dată la o emisiune de sport. Nu sună ziariștii după ce elevii ei urcă pe podium la competiții. Poate greșește, dar un lucru e sigur: Desdemona Ionescu e un nume ce trebuie respectat în sportul dâmbovițean. Și nu numai…

  • Când ai ajuns la CS și cum te-ai format ca sportivă?
  • Am ajuns în 1986 la CS Târgoviște și pot spune că aici am crescut, aici m-am maturizat. Am avut de la cine să “fur” meserie: am lucrat cu oameni extraordinari, ca Nicolae Guțoiu sau Sandu Marin.
  • Fata a încercat să îți calce pe urme, a urmat multi ani atletismul.
  • Da, o să fiu mândră toată viața că Andrada mi-a adus prima medalie a mea ca antrenoare de atletism. Se întâmpla în 2008, când ea avea doar 12 ani. Acum e la facultate, în primul an, a terminat liceul cu o medie mare, aproape de 10. Am o familie frumoasă, soțul meu lucrează la Giurgiu, dar vine la fiecare competiție pe care o am, chit că e în week-end sau în timpul săptămânii. Familia îmi dă putere.
  • De cine te ocupi la CS Târgoviște?
  • Eu lucrez cu grupele de începători și avansați. E o schemă foarte bună la club, profesorul Guțoiu are grupele de performanță, iar George Preda pe cele de inițiere. În fiecare an de când antrenez aici am avut rezultate bune. Acum 13-14 ani am avut primele medalii, printre care o vicecampioană națională la 600m.
  • Un obiectiv pe termen scurt?
  • Avem fete bune la CS și le-aș aminti în primul rand pe Andreea Dinu, de trei ori campioană națională, și pe Diana Ivăncescu, pe care împreună cu directorul Ciprian Prisăcaru sper să o ajutăm să ajungă departe. Diana va împlini curând 18 ani și suntem convinși că va reprezenta clubul la competiții internaționale de prestigiu.
  • Vin copiii la atletism?
  • Cu părere de rău o spun că nu prea. E din ce în ce mai greu. Sunt atrași mai mult de alte sporturi, acum e și moda tenisului, că doar Simona Halep e în prim plan. Am fost la un colegiu din Târgoviște cu campania Se caută campioni, nu dau nume, dar din 50 de tineri de clasa a VI-a și a IX-a, doar doi făceau sport de performanță. E mult prea puțin. Nu e posibil așa ceva. Părinții nu mai au timp să își îndrume copiii, iar aceștia aleg ce e mai comod pentru ei, telefoane, tablete etc.
  • Și totuși, faceți o treabă bună la secția de atletism, în condiții dificile.
  • Ne străduim să facem ceva frumos. E obligatoriu ca cei care vin la noi să aibă dorința să muncească. Meritul meu e poate undeva la 40% din performanțele sportivilor, restul e muncă și talent. Eu îi învăț tehnici specifice, dar trebuie ca și ei să fie atrași de acest sport, să aibă spirit de învingători. La atletism vin, în general, copii din familii mai modeste. Ei au dorința de afirmare. Cei care au de toate, văd sportul în general și atletismul în special drept o distracție. Vin să se joace. E greu să îi motivezi când au totul acasă. În schimb pentru ceilalți, dorința de victorie și de afirmare bate orice obstacol.

Despre Desdemona s-a scris mai puțin de-a lungul timpului, poate și datorită faptului că este o persoană pe care o caracterizează discreția și modestia. Profesional vorbind, este bine pregătită, are o experiență vastă, atât ca fost sportiv cât și ca antrenor, iar truda depusă zilnic în folosul atletismului s-a materializat printr-o selecție riguroasă și o pleiadă de rezultate bune și foarte bune obținute de sportivii pregătiți de-a lungul timpului. Poate ca singurul lucru care a făcut ca să nu iasă prea mult în evidență a fost acela că i-a avut colegi pe mai titrații Sandu Marin și Nicolae Guțoiu. Grijulie ca o mamă pentru sportivii săi și preocupată în permanență de obținerea performanței, “Doamna” – așa cum i se adresează sportivii, este un om deosebit, care și-a dedicat viața altetismului” – Ciprian Prisăcaru, director CS Târgoviște

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here