CARANESCU Gabriel

Portret de campion: Gabriel Cărănescu, omul care continuă povestea frumoasă a judo-ului

CARANESCU Gabriel

Gabriel Cărănescu este unul dintre antrenorii care vorbesc puțin și fac multe pentru sport. Și numai lucruri bune! Pe Cărănescu nu prea-l vezi la televizor, nu-i place în fața camerei de luat vederi. Face o echipă solidă cu Ilie Torcică, celălalt tehnician de la secția noastră de judo. Se înțeleg perfect, fiecare știe ce are de făcut și își împart grupele și sportivii așa încât să scoată maximul de la ei. Cărănescu are o poveste interesantă: campion la Europenele Militare, la Budapesta, acum două decenii, activează acum la CS Târgoviște pe două fronturi, în municipiul reședință de județ, dar și la Bărbulețu, unde spune că a împlinit un vis mai vechi, dar a avut și o datorie morală față de cei care l-au învățat judo. În paralel cu activitatea sportivă, e și om de afaceri și are o familie minunată. Fiica sa, Rebeca, practică judo de câțiva ani și se mândrește deja cu mai multe medalii. Antrenorul de judo a primit de curând o veste mare: soția sa e însărcinată și peste câteva luni va naște un băiețel.

 • Domnule Cărănescu, cum a început totul?
 • Prin 1984, antrenorul Aurel Stroică a venit în comuna mea natală, Bărbulețu, să facă o selecție pentru o secție de judo. În afară de volei, la Bărbulețu nu se făcuse niciun sport la nivel de performanță. Stroică a venit cu doi sportivi, unul mai mare și altul de vârsta noastră. Ne-a dat câte o bluză de trening și ne-a pus să ne luptăm. L-am pus jos pe un băiat care făcea judo de doi ani, iar antrenorul mi-a zis că am potențial, să vin și să fac judo.
 • Ce v-a atras la judo?
 • Nici nu știu să vă spun, a fost ceva care a venit din suflet, o chemare. Noi ne strângeam la groapa de nisip și alergam, săream, ne jucam. Am mers de curiozitate la antrenamentele domnului Stroică, iar apoi mi-am dat seama că acolo este și locul meu. Făceam antrenamente într-o sală veche, cu voia directorului școlii. Acum nu mai este acea sală.
 • Primele medalii?
 • Nu o să uit niciodată primul concurs la care am participat. Am început judo-ul în vara lui 1984, aveam 10 ani, iar în luna februarie a anului următor am luat medalia de argint la naționalele de copii. Au urmat rezultate bune la fiecare competiție unde mergeam. În 1992 am fost selecționat de Steaua pentru naționala României de juniori. Pentru trei ani, am fost legitimat la CSA Steaua. Pe vremea aceea, toate secțiile de la Steaua făceau performanțe importante. Am un titlu de campion la Europenele Militare si un loc 7 la Mondialele Militare.
 • După Steaua, a urmat perioada Italia.
 • Într-adevăr, în 1995 am decis să plec în Italia. Eram tânăr, aveam 21 de ani, și căutam să-mi fac un viitor, am vrut și să văd ce înseamnă viața din Occident. Nu am abandonat cariera de sportiv, ba dimpotrivă. Timp de cinci ani, până în 2000, am evoluat pentru Europa Chiampino. Stăteam în Latina, la 60 km de Roma. Nu aveam cu cine să mă antrenez, erau mulți amatori, dar am mers mai departe. Am avut competiții în Franța, Olanda. Dacă aș fi avut cetățenie italiană, aș fi putut concura și la naționalele Italiei sau la Cupă. În 2000 m-am întors la Târgoviște, am pus bazele unei afaceri, am început să mă gândesc la antrenorat.
 • Cum a venit colaborarea cu CS Târgoviște?
 • Să zicem că am avut câțiva ani de pauză în acest segment. În 2011 s-a stins din viață primul meu antrenor, Aurel Stroică. Avusesem multe discuții cu dânsul să reînființăm o secție la Bărbulețu. Aveam în minte și denumirea, Haiducii Bărbulețu. În iulie 2012, la o întâlnire cu Ciprian Prisăcaru și Ilie Durlă, am pus bazele colaborării cu CS-ul, dar am obținut și sprijinul pentru a face treabă bună și la Bărbulețu. Iar aici trebuie să îi mulțumesc și domnului primar Marian Alexe.
 • Cum vă împărțiți timpul acum? Orele de la Târgoviște, cele de la Bărbulețu, știm că sunteți și om de afaceri.
 • E un program încărcat, într-adevăr, dar când faci totul din pasiune, parcă nici nu mai contează. În acești ani petrecuți la CS Târgoviște am avut rezultate foarte bune. Vreau să duc mai departe aceste grupe de sportivi, pentru că am caractere puternice. Pregătesc, în total, undeva la 70 de sportivi, cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani.

“Ne-am cunoscut în 2010, pe vremea când lucram la minister. Nu am conceput ca doi foști sportivi importanți, să nu fie implicați în fenomenul sportiv. Ma refer la Gabi Cărănescu și Ilie Durlă. Atunci le-am luat actele, le-am despus dosarele la Școala de antrenori și prin acest gest i-am “obligat” să intre în joc. Ambii au reușit. Gabi Cărănescu are voință de fier, este calm și bun profesionist, dar și considerat de specialiști ca fiind unul dintre cei mai buni antrenori din noul val. Cu riscul de a mă repeta, vă spun deschis că am norocul de a avea la club, colegi cu valoare. Chiar și ideea de a înființa secția de la Bărbulețu îi aparține. A vrut să continue tradiția începută de primul lui antrenor, ceea ce denotă viziune şi caracter. Eu nu am făcut decat să dezvolt și să rezolv acest lucru cu primarul Marian Alexe. Preocuparea și seriozitatea îi vor aduce cu siguranță recunoașterea comunității, dar mai ales, îi vor aduce succesul si reușitele mult așteptate” – Ciprian Prisăcaru, director CS Târgoviște

admin (90 Posts)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *