Portret de campion: Gheorghe Stan, omul care face box de 40 de ani

STAN GheorgheGheorghe Stan e unul dintre oamenii-cheie ai clubului nostru. A pășit în ringul de box acum patru decenii, în 1976, a luptat pentru medalii și pentru culorile Târgoviștei mai bine de 15 ani, apoi s-a dedicat, trup și suflet, carierei de antrenor. La aproape 50 de ani, Stan se mândrește cu un titlu de vicecampion european, obținut chiar de fiul său, dar are și un mare regret: nu a bifat, până acum, nici un titlu național la seniori. Perspectivele sunt bune, mai ales din colaborarea cu Box Club Simion, iar pe viitor antrenorul nostru și-ar putea aduce în vitrină și distincția națională dar și, mai important, visul său de-o viață, convocarea unui sportiv la Jocurile Olimpice. Interviul de astăzi face parte dintr-un amplu proiect cstargoviste.ro: în fiecare miercuri veți face cunoștință cu tehnicienii noștri și le veți cunoaște poveștile. Am început seria interviurilor cu Ilie Durlă, de la lupte, am continuat cu Nicolae Guțoiu, de la atletism, iar astăzi a venit rândul lui Gheorghe Stan, maestrul de la box.

 • Domnule Stan, cum a fost începutul colaborării cu CS Târgoviște?
 • Greu, ca orice început. Am găsit aici doi sportivi. (Zâmbește) Ce să faci în situația asta? Am fost voluntar la club, cam un an și jumătate, răstimp în care am încercat să pun secția pe picioare. Am făcut multe eforturi, îi mulțumesc familiei că m-a ajutat. Când găsești o secție cu doi sportivi și un antrenor aproape de vârsta pensionării, numai ușor nu îți e…
 • Și totuși, n-a durat mult până ați adus boxul de la CS la un nivel decent.
 • N-a durat mult, într-adevăr, dar au fost multe momente de cumpănă. Nu aveam sportivi, a fost greu să închegăm un colectiv. Când mă gândesc că acum am 20-30 de boxeri doar la un singur antrenament…
 • Cum i-ați convins pe tineri să populeze sala?
 • Mă știa lumea de la Oțelul Târgoviște, unde activasem din 2001 până în 2007. Mă întâlneam pe stradă cu foști elevi și le recomandam să dea sfoară în oraș că se face treabă bună la CS. Așa am reușit să aduc dâmbovițeni la box, la CS. Și rezultatele să știți că nu au întârziat să apară: în ultimii doi ani, n-a fost competiție de la care să nu ne întoarcem cu medalii. Și nu una, ci minim trei-patru, n-a contat că a fost la cadeți, juniori, tineret etc. Avem sportivi la loturile naționale, merge treaba.
 • Cea mai mare performanță din carieră?
 • Aș nota aici trei rezultate, toate pe plan european. Și puteți să și scrieți asta (râde): Stan e singurul antrenor din boxul dâmbovițean care are rezultate la întrecerile continentale. Băiatul meu a luat argintul în Lituania, în 2003, și bronzul în Anglia, în 2001, iar Petre Nicolae, bronzul în Scoția, în 1993. Toate medaliile sunt la juniori, dar ce box era în Europa la vremea aia…
 • Cum v-ați caracteriza în câteva cuvinte?
 • Sunt un împătimit al boxului, m-am luptat de mic pentru imaginea acestui sport. La sală stau de dimineață de la 8-9 până seara. Sportivii mei pot să confirme că îmi petrec mai toată ziua lângă ring. Avem condiții acceptabile, dacă ne raportăm la întregul peisaj al sportului dâmbovițean, iar aici trebuie să îi mulțumim domnului director Ciprian Prisăcaru.
 • Un obiectiv pentru viitor?
 • Marele meu vis e să duc un sportiv la Jocurile Olimpice. La anul va fi greu, poate imposibil, să avem pe cineva în Brazilia, dar gândurile mele se îndreaptă spre Olimpiada din 2020. Cred că dacă va merge bine colaborarea cu Simion – unul dintre granzii sportului european, nu doar românesc – Florin Bujor va reprezenta CS Târgoviște la JO de peste cinci ani. Apropo de Simion, ne mândrim cu această asociere, care nu poate face decât bine sportului din Dâmbovița.
 • Actualul președinte al FR Box, Leonard Doroftei, v-a fost coleg la Prahova Ploiești. România nu are niciun reprezentant la Mondialele de la Doha, în mandatul lui Doroftei.
 • Să o luăm cu începutul: cu Doroftei, da, am crescut, de fapt el a crescut sub ochii mei, că e mai mic decât mine (n.r Leonard Doroftei e născut în 1970, Stan în 1966). Ce se întâmplă acum la Federație nu e neapărat vina lui, a moștenit o situație urâtă. A fost o slabă organizare în ultimii ani, coroborată cu o criză socială. Poate că vor veni și vremuri mai bune pentru sportul românesc, în general.

“În 2010 l-am cooptat în corpul de antrenori al CS Târgoviște. Am simțit încă de atunci că va face treabă pentru că este un profesionist desăvârșit, are o determinare fantastică și este unul dintre cei mai buni antrenori de box din România. Rezultatul? A revitalizat secția de box, a castigat titluri importante și a trimis mulți sportivi loturilor naționale. Maestrul Gheorghe Stan este unul dintre truditorii boxului românesc, care prin muncă a caștigat respectul comunității” – Ciprian Prisăcaru, director CS Târgoviște

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here