Portret de campion: Ionuț Munteanu a făcut atletism și box înainte de a ajunge la karate

Ionuț Munteanu a împlinit în luna mai 38 de ani, dar cartea sa de vizită este una impresionantă. Fost campion național de seniori la karate, de aproape două decenii antrenor în același domeniu, vicepreședinte al Colegiului Antrenorilor din România și profesor de Educație Fizică și Sport, am spicuit doar câteva borne interesante din CV-ul lui Munteanu, care mai are trei frați, toți pasionați de sport.

  • Ionuț, când și cum ai ales să mergi la karate?
  • Imediat după Revoluție am ajuns la karate, când se dăduse liber la practicarea acestui sport și în țara noastră. Înainte de 1989 am încercat și atletismul (1986), și boxul (1988). Aici l-am avut antrenor pe maestrul Tincău, un nume mare în fenomenul di România. Cu atletismul n-am amintiri prea frumoase: alergam toată ziua pe pista stadionului, apoi beam apă rece de la cișmea. Am făcut pneumonie, care m-a chinuit un an. Atunci am zis că nu e de mine atletismul. Primele cluburi la care m-am înscris la karate au fost Yoi și Saro Târgoviște.
  • Cea mai frumoasă medalie din cariera de sportiv? Dar din cea de antrenor?
  • Ca sportiv am ieșit campion național la seniori, în 1999, după ce, cu un an înainte, am urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la juniori. Aș mai putea menționa un loc doi la CE shyto-riu în Austria, la kata, în 2003. La CS Târgoviște am început să antrenez în 2008 și am prins o serie de rezultate de excepție: locul 3 la Europene cu Mihăieș, în Germania (2014), locul 2 cu Lavinia Olteanu, tot la Europene, în Turcia (2012) sau titlul european la tineret, cu Țifra Bogdan, în Italia (2012).
  • Aveți cu ce vă lăuda, iar lumea știe că în paralel cu activitatea de la karate sunteți și profesor de educație fizică la o școală din Târgoviște.
  • Așa este, din 2001 sunt profesor de sport iar din 2007 activez la una dintre cele mai bune școli din municipiul nostru, Ioan Alexandru Brătescu Voinești, unde am o colaborare nemaipomenită cu directorul Nicolae Neculăescu. După orele elevilor, în sala de sport a școlii avem antrenamente de karate, domnul director ne-a susținut de fiecare dată și a menținut o relație bună cu clubul nostru.
  • Obiective pentru 2016?
  • Vreau să formăm la CS Târgoviște o echipă de seniori care să se bată pentru titlul național. Avem în prezent 9-10 seniori pe care îi pregătim așa cum trebuie.
  • Cum ați descrie, în câteva cuvinte, karate-ul, ca sport și nu numai?
  • Cred că la karate totul începe cu muncă și perseverență și se termină cu modestie și respect. Sunt principii importante care ar trebui să îi călăuzească pe sportivi. Eu îndrum copiii să facă sport. Să vină la orele de educație fizică și să facă mișcare… E bine să facă orice sport, nu neapărat karate, ci ceea ce le place lor.

“Sensei Ion Munteanu se bucură de apreciere din partea reprezentanților ministerului, dar mai ales din partea federației de specialitate, acolo unde este și vicepreședinte în Colegiul Antrenorilor. Puțini știu că, atunci când sunt în concediu, sau am nevoie să deleg atribuțiile de director al clubului, în toate cazurile dumnealui este cel caruia i le-am delegat. Îl caracterizează disciplina și modestia, iar profesionalismul îl recomandă pentru sportul de mare performanță. Din multele generații de sportivi care i-au trecut prin “mână”, a dat pentru comunitate, ingineri, profesori, antrenori, instructori, angajați ai Ministerului de Interne, dar și oameni pregătiți și educați pentru viață. Sunt convins că va mai face multe lucruri bune pentru sportul si karate-ul târgoviștean” – Ciprian Prisăcaru, director CS Târgoviște

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here