Clubul Sportiv Târgoviște, un brand al județului Dâmbovița, a împlinit, astăzi, 50 de ani de existență. CS Târgoviște a fost, în decursul istoriei, unul dintre cele mai reprezentative cluburi sportive din județ și din țară, palmaresul sportivilor săi la competițiile naționale și internaționale fiind, fără îndoială, dintre cele mai bogate.
Clubul Sportiv Târgoviște a luat ființă la data de 01.07.1972, prin Hotărârea C.N.E.F.S nr.733 / 09.07.1972, sub directa îndrumare şi coordonare a Primarului Oraşului, Motoroiu Constantin, care a fost şi primul preşedinte de onoare al Clubului Sportiv Târgovişte.
Din anul 1976, Clubului Sportiv Târgovişte a funcționat în clădirea situată pe strada Calea Câmpulung, nr.72, pe care a deţinut-o în administrare până în anul 1998, când clădirea a fost retrocedată foştilor proprietari. În prezent, Clubul Sportiv Târgovişte are statut de chiriaș, pe strada Laminorului, nr. 21B, Târgoviște.
Clubul s-a înfiinţat pe structura organizatorică a Asociaţiei Sportive Metalul Târgovişte prin aportul deosebit al directorului Tzitzeclis Constantin de la UPET Târgovişte, care a cedat baza tehnico-materială precum şi secţiile de fotbal – divizia B şi lupte libere – divizia A. Pe lângă aceste secţii s-au mai adăugat secţiile de atletism, volei şi radio amatorism.
În anul 1993, secţia de fotbal se reorganizează şi se desprinde din Clubul Sportiv Târgovişte. În anul 1997, se înfiinţează secţia de box, iar în anul 1978, se adaugă secţia de tenis de masă, dispărând astfel secţiile de volei şi radio amatorism. În anul 2006, secţia de tenis de masă se transformă în tenis de câmp. În anul 2007 se adaugă secţia de baschet şi karate. În anul 2012, se desfiinţează secţia de baschet fiind înlocuită cu judo.
Cu puțini ani în urmă, la CS Târgoviște a luat ființă secția de înot. Unul dintre cei mai renumiți care antrenori care a coordonată această secție a fost Anca Pătrășcoiu, prima medaliată olimpică a României. Acum secția este coordonată de Octavian Postolache.
La momentul actual, la Clubul Sportiv Târgoviște, funcționează 7 secții: atletism, box, judo, înot, lupte, karate și tenis de câmp.
Ca evenimente marcante din viaţa Clubului Sportiv Târgovişte, se pot menţiona promovarea în anul 1977 a echipei de fotbal în divizia A, sub conducerea antrenorului Nicolae Proca. În anul 1978, portarul echipei de fotbal Narcis Coman este desemnat fotbalistul anului. În anul 1980 echipa de fotbal reuşeşte a doua promovare în divizia A sub conducerea antrenorului Ştefan Coidun. În această perioadă la echipă evoluează şi jucătorul Nicolae Dobrin.
Performanțele Clubului Sportiv Târgoviște
– Secţia de atletism a clubului se remarcă atât la nivel naţional, cât şi internaţional, cucerind numeroase medalii la seniori, tineret şi juniori și stabilind numeroase recorduri naţionale prin sportivii convocaţi la loturile naţionale.
– Secţia de lupte obţine de-a lungul timpului numeroase titluri naţionale şi internaţionale având sportivi promovaţi în loturile naţionale precum şi sportivi promovaşi maeştri ai sportului.
-Secţia de tenis de masă obtine titluri naţionale precum şi sportivi promovaşi la loturi naţionale reuşind chiar un loc 4 la Cupa Europei în anul 1983.
-Secția de box obţine medalii la campionatele interne de tineret şi juniori având un sportiv ce a participat la Campionatul Mondial de Juniori din anul 2000, iar altul la Campionatul European de juniori din anul 2017.
-Secţia de tenis de câmp obţine titluri naţionale la tineret , seniori şi copii încă de când a luat fiinţă secţia.
– Secţia de karate se poate mândri cu sportivi selecţionaţi la loturile naţionale cucerind numeroase medalii la campionate naţionale dar şi internaţionale atît mondiale cât şi europene.
Personalități marcante
Ca personalităţi marcante care si-au desfăşurat activitatea în cadrul clubului – atât antrenori, cât şi sportivi – pot fi amintiţi Seidamet Azis – antrenor lupte, Nicolae Tătaru, Cornel Dinu şi Emerich Jenei-antrenor fotbal, Sandu Marin Guţoiu Nicolae, Desdemona Banu Ionescu – antrenori atletism, Radu Georgeta, Erlic Sorin, Florin Râpeanu – antrenori tenis de câmp, Radu Gheorghe, Gheorghe Stan – antrenori box, Munteanu Ionuț – antrenor karate, Grebluş Marian, Cornea Cornel – antrenori lupte, Ilie Torcică – antrenor judo, Anca Pătrășcoiu, Octavian Postolache –antrenori înot.
Dobrin Nicolae, Gheorghe Tătaru, Neagu Decebal , Kallo II, Sava Claudiu şi Greaca Gheorghe sunt doar câțiva dintre sportivii secţiei de fotbal.
La secţia de atletism s-au remarcat sportivi precum Zbanţ Adriana, Kokh Luminiţa, Roşu Adriana, Proca Alina, Tudorache Diana, David Ionuţ, Preda George, Peneş Georgiana și Diana Ivăncescu.
Secţia de box s-a remarcat prin sportivii Valentin Neacşu, prezent la Campionatul Mondial de juniori (2000), dar și prin George Marin, care a boxat la Campionatul European de juniori din 2017, de la Zagreb.
La tenis de câmp o personalitate marcantă care a activat în cadrul secţiei tenis de câmp este Sorana Cârstea, iar la tenis de masă Găgeatu Carmen, Cristina Bucur şi Cristina Mardare participante la campionate europene.
La secţia de lupte sportivi precum Grigoraş Stefan, Iatagan Ion, Braşoveanu Gheorghe, Neicev Florin, Paic Georgiana și Sadoveanu Mihaela.
Secţia karate se evidenţiază prin sportivi precum Tifra Bogdan, Olteanu Lavinia, Mihăieş Cristian, Şuhan Cosmin și Bica Ruxandra care au obţinut medalii naţionale, dar şi internaţionale.